Za nami je zanimiv in zelo prijeten posvet pomočnikov ravnateljev, ki smo ga izvedli 29. in 30. marca v Laškem. Po dologem času smo posvet lahko izvedli v precej normalnih okoliščinah. 170 udelelžencev je imelo priložnost slišati zelo zanimiva predavanja, ki nam bodo zagotovo pomagala pri našem delu. Družabni večer prvega dne posveta sta nam zelo popestrila pogovor s pisateljem Tajem Golobom in nastop Adija Smolarja. Več o predavateljih si lahko preberete v nadaljevanju. Na koncu prispevka si lahko ogledate tudi nekaj fotografij iz posveta.

Oliver Zofič – tehnični strokovnjak za Microsft Slovenija

Pri svojem delu se srečujemo z različnimi izzivi. Brez računalnika, ne moremo narediti več skoraj ničesar .Zelo težko pa je tudi, če moramo dokumente v celoti ustvarjati sami in le ti niso med seboj povezani. Zaradi tega smo vse bolj odvisni od različnih orodij, ki jih ponujajo različni ponudniki. Danes bomo nekaj več izvedeli o orodjih, ki jih ponuja Microsoft, kako jih uporabljati, predvsem storitve v oblaku, kako to pravilno organizirati in vplesti v delo vseh zaposlenih v organizaciji. To nam bo predstavil g Oliver Zofič

Igor Pesek Vizija in konkretne akcije na področju digitalizacije šolstva

Računalniki so sploh v obdobju COVID krize vdrli v vse pore šolstva. Brez njih, bi bili učenci velik del leta brez pouka ali pa naša vlada ne bi mogla zapreti šol. Kako pa sedaj novo pridobljene izkušnje uporabiti za nadaljnji napredek in razvoj pa nam bo več povedal:

Dr. Igor Pesek je doktoriral iz računalništva in informatike na Fakulteti za elektrotehniko računalništvo in informatiko, Univerza v Mariboru. Je docent na področju didaktike računalništva na Fakulteti za naravoslovje in matematiko, Univerze v Mariboru, kjer bodoče učitelje računalništva pripravlja na pedagoški poklic. Raziskovalno se ukvarja z računalništvom v izobraževanju kot tudi uporabo digitalnih tehnologij v izobraževanju. Vodil je več projektov s področja e-izobraževanja (Slovenski e-učbeniki, Pedagoški IKT na FNM, itd) kot tudi Erasmus+ projekte z IKT tematiko. Je eden od ustanoviteljev spletnega portala Razlagamo.si, ki nudi pomoč učencem v času COVID krize.

Tadej Hren – Varni v pisarni

Na delovno mesto gremo zato, da bi zaslužili, niti pomislil pa ne bi nihče, da smo velikokrat le en klik vstran od tega, da zapravimo veliko veliko več, kot zaslužimo v enem letu. Spletni prevaranti so polni idej, kako nas prelisičiti in nam pobrati letni zaslužek. Verjetno je že vsak od vas prejel obvestilo odvetnika, sporočilo ARNES-a, obvestilo o poštni pošiljki, ki nas čaka in nam bo dostavljena takoj, ko plačamo določen znesek, obvestilo banke, kjer bi radi preverili naše podatke, ker je morda prišlo do vdora v naš račun. Upam samo, da  se spominjate take pošte in ne hujših posledic. Kaj moramo vedeti in kako ravnati, da podobni primeri in seveda še hujši, ne doletijo tudi nas. Tadej Hren – strokovnjak za informacijsko varnost na SICERT

Nataša Lovše Pepelnak – Plesna delavnica

Za sebe rada pove, da je začela plesti pri 10 letih. Res, vsak otrok rad pleše, potem pa se pri marsikomu ta želja , predvsem pomanjkanje te veščine izgubi. Danes pa se bomo prepustili naši kolegici, katera ima svoj dan zapolnjen s plesom, njeni varovanci pa na tekmovanjih posegajo po najvišjih mestih. Pa naj sama pove kaj več o pomembnosti plesa na naše počutje in nenazadnje tudi o vplivu na izgled.

Katja Bubnič – makrame delavnica

Makrame je prava umetnost, običajno jih vidimo viseti na stenah, s stropov obtežene z rožami, za nakitom pa se vsaj jaz še nisem srečal. Naša današnja gostja, pa izdeluje prav neverjetne stvaritve, ki imajo poseben namen. Uravnavajo bioritem, nas sproščajo in pomagajo pri boljšem počutju.

Mateja Kržišnik, Meti Kopar – Uporaba NLP tehnik pri komuniciranju s sodelavci in starši

Smo na delovnem mestu, kjer moramo komunicirati z vsemi deležniki v VIZ procesu. Prav v tej komunikaciji pa se velikokrat skriva jedro problema. Predvsem v zadnjem času, ko imamo veliko (smo imeli) težav z namernim nerazumevanjem. Katere tehnike uporabiti? S katerimi orodji si lahko pomagamo? Nekaj več bosta o tem povedali naši gostji.

Dr. Jernej Šoštar – Komunikacije s starši

Naš naslednji gost je pedagog, andragog in sociolog kulture. Trenutno je zaposlen kot ravnatelj na OŠ Kašelj in so mu naše težave in problemi dobro znani. Primernejšega za to predavanje torej ni. Prepoznan je kot mednarodni strokovnjak za izobraževanje pedagoškega kadra in svetovanje VIZ institucijam na področjih nekonfliktne in v rešitev usmerjene komunikacije, mirnega razreševanja sporov ter šolske in vrstniške mediacije.